torsdag 5 december 2013

Lästips för chefer (inte för alla men för en del): Instinkt eller insikt
När vi gör något på instinkt så gör vi det utan att tänka. Vi reagerar på ett stimuli. Något eller någon triggar igång oss och utan eftertanke reagerar vi. Det betyder inte att alla reagerar på samma sätt inför detta något eller någon, alla har sina egna beteendemönster, men det betyder att om vi inte är villiga att lära och förändra oss, kommer vi att fortsätta att reagera och agera på samma sätt i givna situationer. Om jag t ex har svårt med att människor inte håller med mig när jag säger något, och reagerar genom att bli ledsen eller arrogant eller vad det nu kan vara (utifrån hur jag lärt mig att reagera på det), kommer jag - så länge jag inte lär mig något om mig själv - att fortsätta reagera på det sättet. Även om det inte gynnar mig eller det jag i stunden vill uppnå.

Insikt däremot, att ha insikt - det betyder att man är klarsynt och att man förstår något. Kanske än mer konkret, att man förstår något om orsakssammanhang. Jag kan alltså se och förstå att jag reagerar med att bli ledsen eller arrogant när någon inte håller med om vad jag säger (jag kanske tom förstår varför jag blir det) och därmed kan jag på sikt lära mig att inte reagera med att bli ledsen eller arrogant, om jag nu inte vill det. Att sluta reagera på ett visst sätt i en viss situation, det är för det mesta inte gjort i en handvändning, utan det kräver ansträngning och tålamod och kan dessutom vara känslomässigt jobbigt. Men vill man sluta reagera på instinkt, är någon form av insikt nödvändigt. Insikten i sig betyder inte att du kommer att lyckas med att lära och därmed att förändras, men den är trots allt en förutsättning för att lyckas.

Det här är i stora drag vad boken Instinkt eller insikt handlar om. Fast tro för all del inte att om du redan har allt det här klart för dig, att du kan hoppa över att läsa boken. För om du, precis som författaren Gerhard Grey, har ledsnat på alla ledarskapsteorier och mekaniska ledarutbildningar och managementlitteratur, då kan den här boken vara precis den där skjutsen du behöver. Här är nämligen boken och författaren som säger att chefers bästa verktyg är en djup självinsikt, i kombination med ett harmoniskt liv. Bara genom att vara en reflekterande person kan du förstå vad som händer och därmed ha en chans att anpassa dig efter det.

För en del av er är det här självklarheter, åtminstone i teorin. För några är det kanske tom något ni lever och chefar efter. I så fall behöver ni inte läsa boken. Men för er andra. Ni som är nya som chefer, eller chefer som känner att ni inte riktigt får kläm på ert ledarskap utan hamnar i samma okonstruktiva reaktionsmönster gång på gång, utan att det leder någon vart - för er kan det här vara en bok att läsa. Om ni är villiga att jobba lite med er själva vill säga. Precis som författaren har gjort, och delar med sig av.

Och det är bokens stora behållning och lärdom, tycker jag. Hur Gerhard Grey delar med sig av sina egna erfarenheter och faktiskt av sig själv på riktigt. Han skriver om hur han tidigare i livet styrts av sitt behov av att vara till lags och hur han uppfattat kritik som katastrof, och hur han mått så dåligt av kritik att han inte ens lyssnat på kritiken eller än mindre funderat på om det legat något i den. Om det här berättar han rätt upp och ner. På ett tydligt och ganska knastertorrt sätt. Som är bra. För det blir aldrig flummig, han håller sig konkret.

Instinkt eller insikt innehåller mer än det här, men om det här jag har skrivit inte intresserar dig, då ska du inte köpa boken. Och tvärt om. Är det här något som lockar och misstänker du att mer av det här kan utveckla dig som chef (och människa), då ska du nog ta dig en funderare på om du inte ska köpa boken. Den kanske är precis vad du behöver.

Här kan du läsa mer om boken och beställa den om du vill...

1 kommentar: